Esa Kivivuori Luovuuden kannustaminen kannattaa aina

Kotini on linnani...

  • Kotini on linnani...

... ja linnat ovat tunnetusti kalliita.

Asuminen on periaattessa ymmäretty jokaisen suomalaisen perusoikeudeksi ja on sitä myös perustuslain 19§  hengen mukaan "(....) Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä."

Kaiken hyvinvoinnin keskellä ajatus ei kuitenkaan toteuteudu - ei ainakaan pääkaupunkiseudulla. Tänne halutaan nuoria perheitä, hyvin koulutettuja ihmisiä ja mielellään ns. "hyviä veronmaksajia". Mielenkiintoinen ilmaisu sinänsä, sillä tuskin kovin moni nuori pariskunta, joka on juuri saanut perheenlisäystä ja joista mahdollisesti toinen tai molemmat ovat lopputyötä vaille valmiita, tuskin ovat vielä noita viimeksimainittuja.

Olivatpa tai eivät, järkevän matkan päästä opiskelu- tai työpaikoista ei noin vain löydy vapaita asuntoja. Kunnallisen asuntotarjonnan jono ja toisaalta yksityisen vuokratason jatkuva mutta vakaa nousu hidastavat tehokkaasti riittävän ja sopivanhintaisen asunnon löytymistä. Asuntoa tarvitsevan näkökulmasta on aivan sama, onko olemassa aivan selkeä asuntopula vai niin korkea hinta, ettei suuri osa tarvitsijoista voi niitä hankkia tai vuokrata.

Syitä tähän on monenlaisia, joista yleisimpiä ovat mm:

- Hidas ja monipolvinen kaavoitus (maakunta-, yleis- ja asemakaavat ml. poikkeuksineen) sekä tonttipolitiikka.

- Erimielisyys suosituimmista asumistyypeistä aluekohtaisesti (omakoti-, rivi-, pienkerros- tai kerrostalot).

- Viime vuosina lisääntyneet energiatalouteen liittyvät määräykset hyvässä ja pahassa.

- Kaupan suurkeskuksiin sidottujen asuinalueiden kehitystrendi.

- Erimielisyydet infrastruktuurin kehittämisen suuntaviivoista.

- Edelliseen liittyen erityisesti liikennejärjestelyt.

Ns. vapaa markkinatalous ei ole pystynyt ratkaisemaan ko. ongelmakenttää. Kenties sen vuoksi, että kohtuukokoisten perusasuntojen rakentaminen ei tuota samalla tavoin kuin halutuille alueille nousevien, huippukalliiden tornien rakentaminen. Tornien, jotka valitettavan usein sijoitetaan valmiille asuntoalueelle juuri ko. paikan miellyttävyyden vuoksi mutta jotka paradoksaalisesti ovat eräs niistä elementeistä jotka tuhoavat alueen ainutkertaisuutta ja samalla arvoa asumisympäristönä.

Tämän, perustavaa laatua olevan inhimillisen ongelmakentän ratkaisemisessa on tulevalla eduskunnalla ja hallituksella merkittävä työsarka. Tehtävä, joka nyt on jätetty heitteille mutta jonka tärkeysjärjestys tulisi nostaa yhteiskunnan laajan hyvinvoinnin vuoksi prioriteetiasteikon yläpäähän.

Sillä kotisi on linnasi.
 

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat